dårlige spørgsmål jobsamtalen

6 Spørgsmål du IKKE skal stille til jobsamtalen

author-avatar

af Marianne Kobberø

Forud for en samtale får man ganske ofte alverdens gode råd med fra gud og hver mand. ‘Husk at virke interesseret’. ‘Vis, at du er engageret i opgaven’. ‘Stil spørgsmål, så de kan se, at du har tænkt over mulighederne’.

Men selvom de alle sammen er velmente og udelukkende handler om, at dit netværk gerne vil hjælpe dig med at lande jobbet, så er der altså nogle af rådene, som du lige skal overveje en ekstra gang, inden du kaster dig hovedkulds ud i at følge dem.

Selvom det langt hen ad vejen er godt at stille spørgsmål, nytter det ikke noget helt uovervejet at buse ud med alle dem, der dukker op i hovedet på dig i løbet af samtalen. Nogle spørgsmål bør du fuldkommen droppe, mens andre lige skal stilles på hold, indtil du er lidt tættere på en underskrevet kontrakt.

Her får du 6 spørgsmål, som du – hvis de dukker op i løbet af jobsamtalen – skal droppe eller lige udskyde for en stund.

Drop: Kan du fortælle mig mere om virksomheden?

Nej, det kan de ikke, for du ved selvfølgelig allerede alt, hvad de kan fortælle dig. Inden samtalen har du nemlig forberedt dig så godt som overhovedet muligt og researchet dig frem til alt, hvad der er værd at vide om den virksomhed, du er til samtale hos.

Vend i stedet bøtten på hovedet og spørg ind til noget, du lige har læst om virksomheden. For eksempel ‘Jeg læste, at I lige er blevet kåret som gazelle-virksomhed. Er der planer om en omsætningsfordobling igen næste år?’ (Og så har du selvfølgelig dit bud på, hvordan du kan medvirke til det, klar).

Generelt bør du til samtaler droppe alle spørgsmål, som du selv kan finde svaret på. På den måde undgår du at fremstå som uengageret eller som om, at dette job bare er et blandt mange for dig.

Drop: Holder virksomheden øje med medarbejdernes internetbrug?

Det siger sig selv, hvorfor du skal droppe det spørgsmål. Du er jo (selvfølgelig) typen, der rent faktisk arbejder, når du er på arbejde, og ikke typen, der i tide og utide roder rundt på sider, som du ikke burde rode på. Derfor har du intet at skjule, og derfor er du heller ikke bekymret for, om din kommende chef har for vane at overvåge sine medarbejdere – selvom der kunne tages mange og lange diskussioner om, hvorvidt mistillid er en synderlig god egenskab hos ledelsen eller ej, så er det aldrig fordelagtigt for dig at bringe det på banen til jobsamtalen.

Drop: Spørgsmål som allerede er besvaret

Det er pinligt til en samtale at komme til at afsløre, at man af den ene eller anden grund lige et kort øjeblik fuldkommen glemte at høre efter. Sørg derfor for at være fokuseret på, hvad der bliver sagt, når du sidder der, så du får det hele med, og dermed undgår risikoen for at lave den basale fejl.

Stresser du over, at du faktisk får problemer med at nå at hente ungerne i institutionen, at du har en deadline på dit nuværende arbejde, som bliver presset, eller at du nok bliver forsinket til kaffeaftalen med din veninde, så sørg for at få det afklaret, inden du sætter dig ved samtalebordet. På den måde forebygger du, at dine tanker pludselig flyver steder hen, de slet ikke burde være.

Udskyd: Hvilke goder er der ved jobbet?

Det er ikke ulovligt at være interesseret i, hvad der er af goder ved stillingen. For eksempel om der er bonusordning, mulighed for et billigt fitnessabonnement, lukrativ frokostordning, fryns á la en bærbar computer eller telefon. Men det er ikke et emne, som er første samtale værdig.

Læg i stedet ud med at bruge al din energi på at gøre et godt indtryk, så du ender med et jobtilbud i hænderne. Og når det så er landet, så kan du begynde forhandlingen om, hvad du er værd af ekstra goder.

Udskyd: Hvordan er arbejdstiderne?

Selvfølgelig skal du vide, hvornår du skal møde ind og nogenlunde, hvornår du kan gå. Men du vil helst ikke give arbejdsgiveren den opfattelse, at dit primære fokus ved dit nye job er, hvornår du kan smutte fra det. Typisk vil arbejdsgiveren selv gøre opmærksom på arbejdstiderne, og spørgsmålet vil dermed helt automatisk blive besvaret.

Og viser det sig så, at det ikke bliver bragt naturligt på bane, så spørg til sidst i processen, når du er så tæt som muligt på at tage stilling til, om du vil takke ja til jobbet.

Udskyd: Hvad er jeres barselspolitik?

Selvfølgelig skal der være rettigheder i forhold til barsel, men der er ingen grund til at lægge ud med at gøre opmærksom på, at du på et tidspunkt (og nu du spørger, så sikkert i en forholdsvis nær fremtid) har tænkt dig at smutte i en periode, fordi du har et barn, som enten skal fødes, mades, passes eller indkøres i institution.

Vent med at spørge ind til det, til du står med et jobtilbud i hånden. Når først arbejdsgiveren har besluttet, at det er dig, de vil have, er det okay, at du vil kende mere til forhold og betingelser i forbindelse med barsel – reproduktion er trods alt aktuelt for en ret stor procentdel af arbejdsstyrken.

Lær mere om forberedelse til jobsamtalen

Du kan blive klogere på vigtige spørgsmål til jobsamtalen med vores artikel: 9 spørgsmål du skal stille til jobsamtalen
Lær mere om den succesfulde jobsamtale med vores videoguide: Guide: Konkrete råd til en succesfuld jobsamtale (2022)

Held og lykke med jobsamtalen!

Ofte stillede spørgsmål

Der nogle ting, du generelt bør undgå at gøre til jobsamtalen.  F.eks. at undgå øjenkontakt, ikke at have researchet virksomheden inden samtalen, at komme for sent, ikke smile, at virke rastløs, at have dårlig holdning, at have slapt håndtryk, at sidde med korslagte arme, at røre dit ansigt, at tale for meget uden at lytte, at glemme at stille spørgsmål, at have dårlig hygiejne, at tale dårligt om tidl. job. 

Manglende invitation til samtale kan skyldes dit CV og din ansøgning. Skriv dit CV og din ansøgning, så det passer til det job, du søger. Fremhæv de vigtigste punkter, så arbejdsgiveren hurtigt kan spotte at du er en god kandidat til jobbet. Få en ven til at læse dit CV og din ansøgning i gennem og tjekke for stavefejl. Hvis du mangler inspiration til design eller indhold, kan du prøve at GoogleCV-skabelon”. 

Personlige kompetencer – også kaldet soft skills – omfatter dine personlige egenskaber såsom selvindsigter, overbevisninger, sociale egenskaber og livs- og erhvervserfaringer. I erhvervssammenhænge kan det vise, hvordan du tilgår og løser opgaver. Personlige egenskaber kan omfatte ting som at være fleksibel, kreativ, logisk og analytisk, engageret, udadvendt, fokuseret, ansvarsbevidst, serviceminded, social eller struktureret.