hvordan skriver man en ansøgning

Hvordan skriver man en ansøgning? Disse 5 trin giver dig svaret! 

author-avatar

af Nanett Winkler

Kom let i gang med at skrive din jobansøgning gennem denne 5 trins-guide, der effektivt vejleder dig gennem hvert trin af ansøgningen. Undervejs i guiden finder du konkrete eksempler på gode formuleringer, du kan lade dig inspirere af, når du selv skal i gang med at skrive. Snart vil du være i stand til at skrive den perfekte ansøgning, der lander dig invitationen til en jobsamtale. 

Dette indlæg er en del af Ofirs store ansøgningsguide, som besvarer alle dine spørgsmål omkring ansøgningsprocessen. 

1. Nærlæs jobopslaget

Inden du kaster dig over tastaturet, gør du klogt i at nærstudere jobopslaget. Bid særligt mærke i de krav, der stilles til kandidatens kvalifikationer. Disse skal danne fundamentet for din ”salgstale” i ansøgningen. Jo mere du kan besvare og matche disse krav med dine kompetencer og erfaringer – jo mere attraktiv bliver du i virksomhedens øjne. Genbesøg jobopslaget, og brug det løbende som rettesnor, mens du skriver, så du ikke mister fokus. 

Tip: Inden du skriver ansøgningen, er det en god idé at besøge virksomhedens hjemmeside og researche deres værdier, visioner, cases, arbejdskultur osv. På den måde kan du lettere flette virksomhedens sprog og evt. nøgleord ind i din ansøgning – men gør det på en naturlig og troværdig måde.  

2. Skriv en fængende overskrift i din ansøgning

Fang virksomhedens opmærksomhed fra start ved at skrive en overskrift, der både er æggende og dækkende. Det vil sige, at den skal ægge læserens nysgerrighed og samtidig dække indholdet af din ansøgning. Undgå derfor at bruge intetsigende overskrifter som: ”Ansøgning til stilling som SoMe Manager”.  

Skriv i stedet: ”SoMe-kyndig kommunikatør med blik for den gode historie”. 

Andre eksempler på gode overskrifter i ansøgningen:

  • Selvkørende VVS’er med udpræget servicegen og blik for rør
  • Omsorgsfuld sygeplejerske, der er klar til at gøre en forskel for patienterne
  • Resultatorienteret salgsassistent med 8+ års erfaring
  • Rengøringskyndig kvinde, der er klar til at yde en pletfri indsats

Download en tom ansøgningsskabelon, og bliv inspireret til din opbygning.

3. Gør indledningen til din motivation

Lav en kort indledning i din ansøgning, hvor du præsenterer dig selv og din faglige profil på 2-3 linjer. Indram dernæst på 2-4 linjer, hvorfor det netop er denne stilling, du søger. Virksomheder kan hurtigt spotte en standardiseret, masseudsendt ansøgning. Derfor er det vigtigt, at du fra start viser, at din ansøgning er målrettet den specifikke virksomhed. 

Eksempel på indledning i ansøgningen 

“Som en resultatorienteret person med 7+ års erfaring inden for SoMe-annoncering, tekstforfatning  og digital kommunikation er jeg overbevist om, at XX vil kunne optimere deres marketingsindsats med mig i temaet. Jeg er drevet af indholdsudvikling, og efter adskillige år som inhouse-konsulent søger jeg nu at udbrede mine specialistkompetencer til flere brancher, hvor jeg hjælper XX’s kunder med at styrke deres online tilstedeværelse og branding. Samtidig ønsker jeg at indgå i et team, hvor ordentlighed, stærkt samarbejde og et fladt hierarki sætter dagsordenen, hvilket kendetegner XX som arbejdsplads.”

4. Match dine kompetencer med virksomhedens behov 

Din ansøgning skal ses som et 1-sides argument for, hvorfor du matcher den søgte stilling. Det er derfor vigtigt, at du netop argumenterer og ikke blot opremser tidligere erfaringer. Virksomheden kan allerede se dine listede erfaringer i dit CV – så brug i stedet pladsen i ansøgningen på at argumentere for, hvorfor du kompetencemæssigt matcher stillingen, og hvordan du kan skabe værdi for virksomheden. Med andre ord, bør CV’et være bagudrettet, og ansøgningen fremadrettet.  

Tip: Fremhæv, hvordan du vil løse opgaver i virksomheden vha. dine kompetencer ved brug af underoverskrifter og/eller punktform. Dette vil både skabe et overskueligt layout og samtidig føre virksomheden direkte til de vigtigste pointer i din ansøgning. Se et eksempel på, hvordan det kan gøres i denne ansøgningsskabelon.

Har du brug for afklaring omkring dine kompetencer? Læs vores guide til kompetenceafklaring, og bliv knivskarp på, hvordan du identificerer dine mest relevante kompetencer.

5. Slut af med et brag!

Det er vigtigt at efterlade virksomheden med et stærkt indtryk. Derfor har afslutningen i din ansøgning også betydning. Du har lige brugt 2-3 afsnit på at argumentere for, hvorfor du er den bedste kandidat til jobbet – så lad samme slagkraftige stil gå igen indtil sidste linje. Undgå derfor fortærskede afslutninger som: “Jeg håber, jeg hører fra jer, såfremt min ansøgning har vakt interesse”. 

Skriv i stedet: “Jeg ser frem til at møde jer og give jer et dybere indblik i, hvordan jeg kan skabe værdi for jeres team”. 

Tip: Din ansøgning bør bære præg af selvsikkerhed. Undgå derfor ord som “jeg håber/tror”, og brug i stedet formuleringer som “jeg gør/vil/er overbevist om”. Lad det dog ikke kamme over i arrogance. Du vil gerne fremstå som en sympatisk person, man har lyst til at arbejde sammen med.

Hvad skal en ansøgning indeholde?

  • En fængende overskrift
  • Din motivation for jobbet
  • Argumentation for, hvorfor du matcher stillingen
  • Eksempler på, hvordan du vil løse opgaver i virksomheden
  • En stærk afslutning med incitament til at kontakte dig

Få inspiration og idéer til din ansøgnings layout i Ofirs ansøgningsskabeloner. Vil du gerne lære mere om, hvordan man skriver den perfekte jobansøgning? Så se vores karriererådgiver Marianne Kobberøs webinar her, eller læs flere relevante artikler i Ofirs store ansøgningsguide.


Ofte stillede spørgsmål

Start med at lave en plan for indholdet af din ansøgning. Derefter bliver det lettere at komme i gang med at skrive. Skriv først en indledning i din ansøgning på 4-6 linjer, der indrammer din faglige profil og din motivation for at søge jobbet. Virksomheden skal straks kunne se, at ansøgningen er målrettet dem og den specifikke stilling.

I din ansøgning skal der stå en beskrivelse af dig og din faglige profil, og hvorfor du søger det specifikke job. Du skal samtidig argumentere for, hvordan du kompetencemæssigt matcher stillingen og komme med eksempler på, hvordan du kan løse opgaver i virksomheden.

Din motivation for at søge jobbet kan eksempelvis være, at du vil udvikle dine kompetencer i en bestemt retning, eller at du ønsker jobbet grundet en passion for virksomhedens projekter. Du kan også have en personlig interesse i/indgående kendskab til virksomheden og dens branche. Det er ikke nok at skrive: “jeg synes, stillingen lyder spændende”, som motivation.

Vil du gerne søge job som ungarbejder eller studerende, bør du i ansøgningen beskrive dine personlige og faglige kompetencer samt din motivation for at søge jobbet. Du kan inddrage kompetencer opnået gennem dit studie, fritidsaktiviteter eller andre studiejobs til at fremhæve dine kvalifikationer. Forsøg at matche dine kompetencer med jobopslagets krav.