Når du som arbejdsgiver skriver et jobopslag, er det med forventningen om at modtage mange kvalificerede ansøgninger. Men hvad gør du, hvis dine jobopslag ikke afføder de resultater, du havde håbet på?
I forsøget på at besvare dette spørgsmål har vi analyseret data fra 2021’s mest populære jobopslag, målt på antal ansøgninger fordelt over vores 32 forskellige jobkategorier på Ofir.dk. Analysen peger i retning af nogle tydelige fællestræk for jobopslagene, hvor især 5 fællestræk dominerer. Dem finder du beskrevet nedenfor. Måske de kan inspirere dig til opsætningen af dit næste jobopslag?
1. Brug af underoverskrifter og punktopstillinger
Et fællestræk for 2021’s bedste jobopslag er, at de i høj grad gør brug af underoverskrifter. Vores analyse viser, at et ideelt jobopslag indeholder 4-5 underoverskrifter.
Et andet fællestræk, der går igen i rigtig mange af jobopslagene, er brugen af punktopstillinger. Underoverskrifter og punktopstillinger hjælper kandidaten med hurtigt at afkode indholdet af jobopslaget, hvilket øger chancen for, at kandidaten læser det til ende. Mange jobsøgere bruger kun få sekunder på at skimme jobopslaget igennem, så det er en god investering at inddele din tekst i overskuelige afsnit.
Eksempler på 2021’s mest populære jobopslag, som bruger underoverskrifter og punktopstilling:
– Passioneret turismekoordinator til Guldborgsund
– FOA – Fag og Arbejde søger receptionist til forbundshuset i København
2. Krav vs. fordele
Krav til kandidaters kvalifikationer eller erfaringsniveau er normale i jobopslag, men glem ikke, at du også ”sælger” et job til kandidaten. Derfor bør dit jobopslag ikke kun bære præg af krav til kandidaten – men i lige så høj grad demonstrere, hvad du kan tilbyde kandidaten. 2021’s mest populære jobopslag inden for marketing lagde stor vægt på kandidatens udbytte i deres jobopslag. Se et tekstuddrag fra opslaget her:
”Din arbejdsplads vil blive på Amager i lækre faciliteter tæt ved Lergravsparken metrostation. Vi har frokostordning, en uformel omgangstone, og du vil få en masse søde kollegaer, som hjælper til, at vi sammen når vores mål.”
Rådet er derfor: Vær konkret omkring, hvilken type arbejdsplads I er, hvad I kan tilbyde, og hvilken hverdag kandidaten kan forvente sig af jobbet. Det får dit jobopslag til at fremstå mere personligt, og det vil dermed skille sig ud fra mængden.
Eksempler på 2021’s mest populære jobopslag, der fokuserer på tilbud til kandidaten:
– FOA1 søger administrativ medarbejder
– Bliv kontorelev i Hvidovre Kommune
3. Brug autentisk sprog
Selv med hjælp fra ovenstående tiltag er der stadig risiko for, at dit jobopslag falder igennem, hvis sproget er kedeligt, domineret af stavefejl eller fuld af intetsigende floskler. Jobsøgende har allerede 100 gange før læst vendinger som: ”Vi er en arbejdsplads med højt til loftet”, eller ”du får et job med en stejl læringskurve”. Udtryk som disse får dit jobopslag til at fremstå upersonligt, og det skiller sig næppe ud fra mængden af de mange andre jobopslag, kandidaten gennemlæser.
Det forgangne års mest populære jobopslag har alle som fællestræk, at de anvender et autentisk sprog, fri for floskler og udvandede udtryk. Et godt eksempel på en troværdig beskrivelse af en arbejdsplads kan ses i denne jobannonce fra økonomibranchen:
”Vores grundlæggende værdier, som vi tager med os i alt hvad vi laver, er – kompetence, integritet og empati – og det er derfor vigtigt at du kan identificere dig selv med disse værdier.”
Skær derfor de vage vendinger væk, og brug i stedet udtryk, I selv ville anvende i jeres dagligdag på arbejdspladsen. Det giver kandidaten et klarere billede af, hvem I er, og det sender et signal om, at I som virksomhed har investeret tid og energi i jeres jobopslag.
Eksempler på 2021’s mest populære jobopslag, der bruger autentisk sprog:
– Pædagogmedhjælpere til ny privat daginstitution på Amager
4. En tydelig “call to action”
Det fjerde dominerede fællestræk for 2021’s bedste jobopslag består i deres ”call to action” i slutningen af jobopslaget. Stort set alle jobopslagene laver en tydelig overgang til selve ansøgningsprocessen, så det står helt klart for kandidaten, hvor og hvordan vedkommende skal ansøge.
De fleste jobopslag refererer også til en kontaktperson i virksomheden, som ansøgeren kan henvende sig til ved eventuelle spørgsmål. Dette signalerer, at I som virksomhed er imødekommende og gerne sætter tid af til dialog med kandidaterne.
Eksempler på 2021’s bedste jobopslag med tydelig ”call to action”:
– FOA1 søger administrativ medarbejder
5. Længden på jobopslaget
Det sidste fællesstræk handler om længden på jobopslaget. Uanset om du som virksomhed vælger at fokusere udelukkende på arbejdsopgaverne, eller om du også vil inddrage faciliteter som kantineordning og parkeringsmuligheder, så er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser omkring jobopslagets længde.
I analysen af 2021’s bedste jobopslag, konkluderede vi, at gennemsnitslængden på jobopslagene var på 452 ord. Den korteste annonce bestod af blot 69 ord, hvorimod den længste bestod af hele 889 ord. Begge annoncer var interessant nok inden for samme brancheområde – rengøring. Dette illustrerer, at jobopslagslængden altså ikke afhænger af stillingsbetegnelsen, men i højere grad afspejler virksomhedens eget behov for at formidle jobbet på en bestemt måde.
Vores anbefaling er imidlertid, at du holder dit jobopslag inden for gennemsnitslængden af 400-500 ord. På den måde undgår du, at dit jobopslag hverken bliver for mangelfuld eller for teksttung.
Disse 5 fællestræk tegner altså et billede af nogle klare tendenser, som jobsøgende responderer særligt godt på ved et jobopslag. Find inspiration i disse punkter til dit næste jobopslag, og forhåbentlig vil den udmønte sig i mange kvalificerede ansøgninger!
Læs analysen af de bedste jobopslag fra 2022 her. Vil du som virksomhed gerne lære mere om effektiv rekruttering? Så besøg vores Videncenter.