Rygterne om en fyringsrunde på arbejdspladsen kan komme fuldstændig ud af det blå, og de kan tage fart, bedst som du sidder og føler dig som Superman i dit drømmejob.
Rygterne, der florerer ved kaffemaskinen, går på, at det bliver netop din afdeling, der skal sige farvel til et par mand, og eftersom du er den sidst ankomne til jobbet, begynder frygten at snige sig ind på dig.
Kan jeg virkelig være på vej til at miste drømmejobbet?
I sådanne situationer er den naturlige reaktion blandt mange at gå i panik, have ondt af sig selv og tænke, at så kan det hele bare være lige meget. Men der er ingen grund til at give op på forhånd. Det handler om at give dig selv de bedste kort på hånden, så chefen går i en cirkel uden om dig, når der skal deles fyresedler ud. Men også hvis det viser sig, at du skal i gang med at skrive en jobansøgning til et andet sted.
Her kommer 7 råd til, hvad du skal gøre, hvis du fornemmer, at dit drømmejob er ved at glide ud af hænderne på dig.
1. Gå ikke i panik
Ro på. Selvom snakken går blandt kollegerne, og du allerede er begyndt at opstille de allerværste scenarier i hovedet, så behøver det hele ikke være så slemt. Måske er det falsk alarm, og måske er snakken i krogene om ændringer i huset i virkeligheden et udtryk for, at der kommer nye kassemedarbejdere i kantinen.
Så træk vejret dybt, lav ingen scener, og gå i stedet i gang med at tænke over, hvordan du sikrer dig bedst muligt, hvis uheldet skulle være ude.
2. Gå til chefen
Det kommer sjældent noget godt ud af at gå rundt og lytte til rygter fra din kolleger. Hvis det hele er ved at stige dig til hovedet, og du bare gerne vil have nogle fakta på bordet, så bed om at få en snak med chefen. Hør, hvad der er op og ned, og om du mon er i fare for at ryge i svinget.
I samme anledning er det en god idé at spørge chefen efter ærlig feedback på dit arbejde. Det giver dig mulighed for at nå at rette op på tingene og dermed sikre, at dit skab ikke skal tømmes. Måske har chefen ikke tid og lyst, men hvis han/hun har, kan du få et vigtigt forspring i forhold til kollegerne.
3. Gør dit bedste
Det lyder nok en smule fjollet, for selvfølgelig skal du gøre dit bedste hver dag. Men hvis du fornemmer, at du kan være på nippet til at miste drømmejobbet, så handler det om at gøre dig synlig og præstere dit absolut bedste. Vis, at du kan tage initiativ. Vis, at du er parat til at blive på jobbet en halv time ekstra og vise, at du er en holdspiller. Det er det, chefen vil have, og så slipper du måske for at skulle i gang med at skrive nye jobansøgninger.
4. Puds dit CV af
Selvom du vil gøre alt for at blive i jobbet, så skal du også være klar til at gå over til plan B. Så alt imens du giver den en ekstra skalle på jobbet, så skal du sørge for at få din profil og dine papirer i orden. Få opdateret CV’et og gå på udkig efter personer, der kan give dig en god reference, til hvis jagten på det nye drømmejob skal i gang.
5. Få styr på papirerne
En fyringsrunde kan komme fra den ene dag til den anden, og i flere tilfælde sker fyringerne med øjeblikkelig virkning. Sørg derfor for at få samlet alle de vigtige dokumenter, der kan tænkes at stille dig bedre fremadrettet. Det kan være dem med ros fra chefen eller et vigtigt projekt, du er stolt af.
Sørg også for at få gemt kontaktinformationerne til de personer, der kan tænkes at kunne hjælpe dig fremadrettet, for eksempel kolleger eller samarbejdspartnere. Det kan hjælpe dig, når du skal til at skrive den næste jobansøgning.
6. Netværk, netværk, netværk
Networking. Det er et ord, du med garanti er stødt på, men det er også et ord, som mange ikke kan fordrage. Selvom man nemt kan sende en besked rundt til sine venner med en middagsinvitation, så begynder tæerne på mange at krumme, når der skal bedes om jobhjælp. Men det skal du bide i dig.
For networking er en virkelig effektiv måde at forbedre sine muligheder for at få et nyt job. Ræk ud til alt fra tidligere kollegaer til familiemedlemmer og danseundervisere og hør, om de kender til nogen, der kunne bruge én som dig. Det kan åbne for muligheder, du ikke anede eksisterede. Og det værste, du kan få, er et nej.
7. Er det virkelig det værd?
En lurende fyreseddel er en god anledning til at tage hele situationen op til overvejelse. Gør derfor op med dig selv, om det virkelig er værd at tage på to kurser og sidde på job til sent på aftenen for at imponere chefen.
For selvom du måske sidder i det job, du har drømt om siden niende klasse, så er alt måske ikke så rosenrødt, og måske er det her i virkeligheden en god anledning til at kaste dig ud i noget nyt og prøve et andet karrierespor, som kan udvikle dig yderligere.
Så tænk lige lidt over det. Måske når du frem til, at du i virkeligheden skal videre i dit arbejdsliv.
Lær mere om at analysere din arbejdssituation og kom videre i dit arbejdsliv
Få flere råd til at analysere din arbejdssituation. Læs vores artikel “Her er de hyppigste årsager til, at jobbet ender i en afskedigelse“
Se også vores video med karriererådgiver Marianne Kobberø: “Hvordan skifter jeg branche?” og få inspiration til, hvordan du kan omformulere dine kompetencer til andre virksomheder.
Find dit næste job med Ofir
Ofir hjælper jobsøgende med at komme nemmere videre i deres arbejdsliv
Tjek ledige job på vores jobportal og find dit næste job på Ofir.dk/job