saadan-holder-du-motivationen-under-arbejdsloeshed

Sådan holder du motivationen under arbejdsløshed

author-avatar

af Marianne Kobberø

Det kan være hårdt og udmattende at komme dertil, hvor du endelig lander jobbet, der får dig ud af din arbejdsløshed. Du bruger mange timer hver dag på at spekulere over din fremtid og sender et hav af ansøgninger ud, som du måske ikke engang får en tilbagemelding på. Det giver ridser i selvtilliden, og det er derfor helt naturligt, at din motivation under arbejdsløshed langsomt begynder at dale, som ugerne går, og afslagene ruller ind.

Men ved at kende en række fif til at holde motivationen oppe, kan du helt selv være med til at holde humøret højt og ikke tage din arbejdsløshed helt så tungt. Her kommer en håndfuld forslag til, hvad du kan gøre for at holde humøret højt under din jobjagt.

1. Lav en plan

Mange kaster sig ud i en jobsøgning uden helt at vide, hvordan de vil bære sig ad, og hvad det egentlig skal munde ud i. Andet end at de skal have et job. Men at famle i blinde på den måde kan være hårdt for humøret. Sørg derfor for at lave en konkret plan over din jobsøgning, og hvordan du vil gribe det an. Sæt for eksempel som mål, at du uopfordret vil ringe til én mulig arbejdsgiver om dagen, eller at du skal sende tre ansøgninger om ugen. På den måde føler du, at du opnår noget og har fremdrift – hvis du altså følger planen.

2. Find rollemodeller

Der er et hav af forskellige veje til at nå sit drømmejob. Derfor kan det være en god idé at finde sig nogle rollemodeller, der sidder i det job, man selv ønsker sig. Kig på deres LinkedIn profiler og find ud af, hvordan de er nået dertil, hvor de er i dag. Det kan både inspirere dig og give ro i din jobsøgning at have noget at stile imod.

3. Få feedback fra dem omkring dig

De fleste mener måske, at de kender deres styrker og svagheder i forhold til jobsøgning ret godt. Men derfor er det alligevel en god idé at få noget feedback på de ting, du gør, fra nogen i din omgangskreds. Få en tidligere kollega til at læse dit CV igennem og få din bedste ven til at give konstruktiv kritik på nogle af de ansøgninger, du har tænkt dig at sende. Selvom det kan være grænseoverskridende, kan det give mere, end du tror.

4. Vær realist

Sørg for at få afstemt forventningerne med dig selv, inden du går i gang med den store jobsøgning. Kend dine evner og din værdi, og lad være med at skrue forventningerne til lønnen og ansvaret op til noget, du inderst inde godt ved, ikke er realistisk. Men husk, at det at være realist naturligvis ikke er et udtryk for, at du ikke må være ambitiøs.Realismen gælder ikke kun det job, du skal ud og finde – det gælder også tidshorisonten i jobsøgningen. Gør det klart for dig selv, at du nok ikke kommer til jobsamtale inden for de første par uger, og at det er helt naturligt, at du kan gå arbejdsløs i nogle måneder.

5. Søg motivationen

Imens du sidder midt i al elendigheden af din arbejdsløshed, bruger du sikkert mange timer på at lave overspringshandlinger på internettet. Men udnyt tiden og brug overspringshandlingerne rigtigt. Internettet er nemlig proppet med motiverende materiale, der kan få dig til at se lysere på situationen. Søg efter motiverende videoer på YouTube eller abonnér på blogs, der handler om at motivere sig. Det kan hjælpe dig til at få et ekstra boost i jobsøgningen.

6. Husk at leve

Selvom den dårlige samvittighed følger dig overalt i din arbejdsløshed, skal du huske at koble fra. Lad være med at aflyse alle aftaler med vennerne, så du kan sidde foran computeren 10 timer hver dag og vente på svar fra arbejdsgivere, eller på at nye jobopslag dukker op.Kom ud og vær sammen med dine venner og familien, og tag nogle gange hele dage ud af kalenderen, hvor du ikke skal bruge tid på jobsøgning. Det giver energi og forhindrer, at du ryger ned i et sort hul.

Gør som 300.000 brugere allerede har gjort. Opret en Ofir jobagent i dag og modtag straks nye job i din indbakke.