Har du fundet en jobtilbud, der sætter hakker i alle de rigtige bokse? Hvis du er interesseret i et opslået job, er der en række ting, du kan gøre for at øge dine chancer for at være den heldige kandidat, der får jobbet.
Det er altid en god ide at søge stillingen, så snart du er blevet opmærksom på jobannoncen. Så bliver din ansøgning læst som en af de første, og derved undgår du, at arbejdsgiveren finder en anden kandidat, inden de ser, hvad du har at byde på.
Der er ofte stor konkurrence om et opslået job. Der er stor forskel på, om du er blandt de første til at søge – eller blandt de sidste.
Begynd din proces med at læse jobannoncen grundigt – også det der står med småt om virksomheden.
Derefter er der som hovedregel fire spørgsmål, du kan stille dig selv, når du læser en jobannonce:
- Hvad står der i annoncen? Det giver indblik i, hvad virksomheden leder efter, og hvor du passer ind
- Har jeg overvejet mine kvalifikationer godt nok?
- Hvad står mellem linjerne i annoncen? Eller sagt med andre ord: hvad cirkler de omkring, men er ikke helt klare i spyttet om? Det er åbenlyst for dig, at bruge din ansøgning på at vise, at du har indblik i hele deres proces, og dermed også det dit arbejde potentielt kommer til at handle om.
- Hvad står der ikke i annoncen? Hvad siger de ikke, som du alligevel kan slå på – det kunne være opgaver, som ligger op af de opgaver, opslaget oplyser, at du kommer til at arbejde med.
- Har du afklarende spørgsmål, der kan medvirke til at gøre din ansøgning helt skarp, så ring til virksomheden og spørg. Men husk! Spørg aldrig til noget, der står tydeligt i jobopslaget, eller som nemt kan findes på virksomhedens hjemmeside.
Det er desuden altid en god ide at besøge virksomhedens hjemmeside, hvor du kan læse mere om virksomhedens målsætninger, produkter, personalepolitik og etiske værdier. På biblioteket kan du desuden søge i avisdatabaser på firmanavne og se, hvad der kommer op af artikler.