Det handler om at få det bedste ud af dine medarbejdere
De årlige medarbejderudviklingssamtaler (også kaldet MUS) er nogle af de vigtigste møder for dig og din virksomhed. Her finder du ud af, om dine medarbejdere fungerer både fagligt og socialt. Du giver medarbejderne input, så de kan udvikle sig. Og så er det også her, du finder ud af, om din virksomhed er på vej i den retning du ønsker.
Opskriften er enkel. Det handler om at være forberedt til fingerspidserne, når du skal tale med dine allervigtigste aktiver i virksomheden – dine medarbejdere.
Vær velforberedt til MUS – det styrker jeres forhold
Der er mange måder, du kan forberede dig på til en medarbejderudviklingssamtale. Men en ting er sikkert, jo bedre du forbereder dig, desto mere får både du og din medarbejder ud af samtalen.
2 gode råd, du kan bruge i din forberedelse
- Sæt dig ind i den enkelte medarbejders situation
Hvilke opgaver har medarbejderen? Er der projekter i fremtiden, som medarbejderen skal være en del af? Hvad er medarbejderens stærke og svage sider? Skriv det hele ned og læs det igennem over flere gange. - Bestem dig for, hvad du vil tale om
Forbered en række spørgsmål, du vil stille medarbejderen. Skriv dem ned, og send dem til medarbejderen i god tid inden jeres møde, så I begge har mulighed for at være velforberedte. Husk at være positiv i dine spørgsmål, så medarbejderen føler sig motiveret under samtalen.
Mærk efter. Lyt. Og vær motiverende
En god start på medarbejderudviklingssamtalen er alfa og omega. Det er derfor vigtigt, at du husker, hvilken persontype du sidder over for, når du starter samtalen. Nogle mennesker kan lide, at du kommer direkte til sagen. Andre skal lige tales varme og føle sig trygge, før de åbner op. Det vigtigste er, at du går ud af lokalet med en supermotiveret medarbejder, der er fyldt med energi til at føre din virksomhed fremad.
2 gode råd, når du skal afholde en medarbejderudviklingssamtale
- Lyt mere end du plejer
Den gode medarbejderudviklingssamtale er en samtale, hvor du taler 30 % af tiden og din medarbejder 70 %. Det handler om at forstå hverdagen fra din medarbejders perspektiv. Stil opklarende spørgsmål, der giver medarbejderen mulighed for at uddybe og tænke over situationen. - Vær konkret
Bring både ris og ros på banen, men sørg for, at det er velbegrundet og med konkrete eksempler. Husk at bevare overblikket, hvis din medarbejder kommer med kritik. Og hvis du ikke har en forklaring klar, så sig, at du gerne vil tænke over det og vende tilbage, når du har et konkret svar.
Kunsten at følge op. Det er der, du mærker forskellen
En god medarbejderudviklingssamtale resulterer i et fælles mål mellem dig og din medarbejder. Du skal derfor motivere det, I har aftalt, og sørge for at din medarbejder har de bedst mulige forudsætninger for at lykkes. Så fortsætter de gode takter nemlig også langt ud i fremtiden
2 gode råd, når dine medarbejder skal lykkes
- Gør målet klart
Det er vigtigt, at I begge har et klart mål, når I går ud af døren. En enkel samtale kan gøre underværker, men det er vigtigt, at der er et konkret mål, du kan holde din medarbejder oppe på. Måske er der endda også en opgave, du selv skal udføre? - Følg op på samtalen
Både du og din medarbejder har lagt arbejde i denne medarbejderudviklingssamtale. Følg op på mødet efter et stykke tid. Enten ved en kort samtale over en kop kaffe. Eller måske en e-mail, hvor du spørger til, hvordan det går? Hvad end du vælger, så er det guld værd for udviklingen.
Skabelon til MUS
Vi har lavet en skabelon som kan være et godt redskab når du skal afholde en medarbejderudviklingssamtale. Skabelonen sikrer dig, at du har struktur på samtalen og sikrer at du når hele vejen rundt om medarbejderens arbejdsforhold, som eksempelvis arbejdsopgaver, samarbejde, ledelsesforhold og udvikling.