Ofir er Danmarks førende jobportal, når det kommer til rekruttering af SOSU’er og sygeplejersker, og anvendes bl.a. af hovedparten af alle Danmarks kommuner. Med vores indsigt på området har vi gennem flere år udarbejdet en årlig analyse, der sætter fokus på jobsøgning og jobtilfredshed blandt SOSU’er og sygeplejersker.
Formålet med analysen er at afdække, hvad regioner, kommuner og private arbejdsgivere kan gøre for at tiltrække og fastholde SOSU’er og sygeplejersker.
Analysen er udarbejdet på baggrund af besvarelser fra SOSU’er og sygeplejersker fra hele landet – og er indsamlet via relevante faglige fora på Facebook.
Konklusion
Overordnet er både SOSU’er og sygeplejersker mere tilfredse med deres job end de er utilfredse. Faktisk er SOSU den faggruppe, der er mest tilfredse med deres job, når man sammenligner på tværs af faggrupper med pædagogerne, lærerne og sygeplejerskerne. Hos sygeplejerskerne er der også fremgang i tilfredsheden at spore i forhold til tidligere år, men sygeplejerskerne er dog fortsat dem, der er mindst tilfredse med deres job, når man sammenligner på tværs af faggrupperne.
For både SOSU’ernes og sygeplejerskernes vedkommende skyldes tilfredsheden primært arbejdstiderne og arbejdsopgaverne. Men dykker man dybere ned i tallene, er der nogle vigtige observationer.
For sygeplejerskerne er der hele 60 %, der hver måned overvejer helt at forlade faget. Hos SOSU’erne er det 38 %. Overvejelsen om at skifte helt væk fra faget er dog faldet ret markant hos sygeplejerskerne i forhold til 2022, men omvendt steget hos SOSU’erne. For begge gruppers vedkommende er de helt store årsager til at overveje at søge væk fra faget for at mindske stress og at få højere løn, hvor lønnen er angivet som den klart største faktor hos sygeplejerskerne.
Kigger man på de ting, som SOSU’erne og sygeplejerskerne er utilfredse med, så er det igen lønnen, samt tidsforbrug på administration og antallet af kollegaer, der angives som de primære faktorer.
Hvis man skal fastholde og tiltrække SOSU’er og sygeplejersker, giver ovenstående dermed nogle mulige svar på, hvad man skal fokusere på. Men der angives hos de to faggrupper også nogle yderligere ting, der kan have betydning, herunder muligheden for faglig udvikling og et bedre arbejdsmiljø. Det er bl.a. ting, der vægter, når de overvejer at søge nyt job.
Der er ingen tegn på, at det bliver nemmere at rekruttere og fastholde SOSU’er og sygeplejersker i fremtiden. I 2023 er der optaget 20 % færre på sygeplejerskeuddannelserne end i 2019.
Download vores analyse og få alle indsigter og konklusioner. Så vil du være bedre rustet til at tiltrække og fastholde SOSU’er og sygeplejersker fremadrettet.